North Sea Gipsy Festival vindt plaats op het evenemententerrein aan de Koningin Emmaboulevard en in het Fort1881 te Hoek van Holland.

Fort1881 Hoek van Holland

Fort 1881 is een culturele onderneming, gericht op de zakelijke en culturele markt. Er zijn doorlopend nieuwe tentoonstellingen, sinds het voorjaar van 2016 zijn de deuren van dit museum en deze toplocatie weer geopend.

Het historische pantserfort is in 1881 gebouwd ter verdediging van de ingang van de Nieuwe Waterweg en de haven van Rotterdam. Toen de Nieuwe Waterweg in 1872 eenmaal geopend was, konden schepen de Rotterdamse haven in drie uur bereiken. Hierdoor nam de strategische waarde van de Rotterdamse haven voor het achterland toe. Een potentiële vijand zou de haven meteen in handen willen krijgen om materieel en soldaten zo snel mogelijk aan land te kunnen krijgen. De Maasmond moest dus worden beschermd.

Er werd een fort ontworpen met zwaar kustgeschut, waarvoor in 1881 de eerste paal werd geslagen in de duinen langs de Nieuwe Waterweg. Men groef een grote diepe kuil, waarin het eigenlijke Fort werd gemetseld. Men gebruikte voor die tijd de modernste technieken. In 1889 werden de drie koepels met kanonnen geplaatst, waarna op 1 september 1889 het fort officieel door het leger in gebruik werd genomen.

In de Eerste Wereldoorlog was het fort volledig bemand. Door een reorganisatie bij het leger moest de vaste bezetting in 1927 het Fort verlaten, waarna het leeg stond. Pas op 29 maart 1938 kwamen er  vanwege dreigend oorlogsgevaar weer soldaten binnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het fort in handen van de Duitsers. Daarna gebruikte de Koninklijke Marine het gebouw als kazerne. Nog later werd het een opslagplaats van de Marine Inventarisdienst. 

North Sea Gipsy Festival

North Sea Gipsy Festival is een geslaagd uitje op een zwoele zomerdag. Een tentoonstelling, gipsy jazz en circus worden gecombineerd met een uitstekend culinair aanbod op de festival terrassen bij Fort 1881 en het circusterrein. Een intiem en sfeervol festival dat je beleefd moet hebben.

Contact

T: 088 - 18 81 500
E: info@fort1881.nl
W: www.fort1881.nl

Stationsweg 80-82
3151 HS Hoek van Holland